Ontstaan van Atelier de Steengroeve

Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve in Assen is ongeveer 25 jaar geleden op het ICO in Assen begonnen met beeldhouwen. Hier kreeg hij les van Willem Bouters en  Gerda Duiveman. Daarnaast heeft hij enige jaren les gehad van Edith Benedictus uit Hijken.

Huis ter heide

Na verloop van tijd vormde zich een leuk groepje beeldhouwers die ook in prive tijd met elkaar gingen steen bewerken en noemde zich beeldhouwgroep “Aard U“. Ook werd er een gezamenlijke galerie gesticht galerie “ Huis ter Heide “ in Huis ter Heide waar ze hun beelden exposeerden.

Ontstaan Atelier de Steengroeve

Klaas kreeg steeds meer ervaring en plezier in het beeldhouwen en kreeg ook steeds meer vraag of hij geen les in steen bewerken wilde gaan geven waardoor het idee ontstond om eens een keer een workshop of eventueel een cursus te organiseren. Dit begon voorzichtig met een groepje van 5 deelnemers en een keer een workshop op een zaterdag.

Nadat er toch steeds meer vraag ontstond naar cursussen ben ik op zoek gegaan naar een eigen atelier welke werd gevonden op 1 augustus 2005. En na een grondige verbouwing en aanvragen van een BTW nummer e.d startte op 1 januari 2006 Atelier de Steengroeve aan de Witterstraat in Assen

Kunst aan de Vaart in Assen

In 2005 zijn Emy Noya, Rene Keizer en Klaas Kuipers al eens samen in gesprek geweest om een kunst(atelier)route in Assen te organiseren welke er toen nog niet was maar dit is toen niet van de grond gekomen

Na één van de eerste open huizen in het atelier waar ook foto’s van Maureen du Long werden geëxposeerd kreeg ik de uitnodiging om ook een keer bij Maureen thuis aan de vaart in Assen met beelden  te komen exposeren.

Dit plan is ook besproken met schilderes Emy Noya uit Bovensmilde en sieradenmaakster Janet Klok uit Assen en al ideeen uitwisselend is het idee “Kunst aan de Vaart “ ontstaan. In 2007 is de eerste “Kunst aan de Vaart “ gestart en het is uiteindelijk uit gegroeid tot een zeer succesvolle kunstroute.

Na de 5 kunstroute heb ik mijn functie als mede-organisator en contactpersoon van de kunstenaars neergelegd. Het werd tijd dat ik plaats maakte voor nieuwe mensen met frisse ideeën, het waren hele leerzame en fantastiche jaren om de kunstroute mee te mogen organiseren . Ook vind ik het heel leuk om als kunstenaar nog weer uitgenodigd te zijn om mijn beelden op één van de locaties te mogen exposeren en dat mijn atelier tijdens Kunst aan de Vaart beide dagen open huis houdt zoals de het idee van de kunstroute ooit is begonnen.

Mijn visie op beeldhouwen

Mijn motto van beeldhouwen in steen is

Door in harmonieus samenzijn met de steen te gaan,
vertelt de steen u welke vorm in hem verborgen zit.

Laat u leiden door het lijnenspel dat dan ontstaat en
bepaal samen welke vorm er gecreëerd wordt.

Geef de vrijheid aan uw eigen creativiteit en ontdek
welk talent en vormgeving er in u verborgen zit.