Beeldhouwweekend voor mensen met een visuele beperking

Data voor het KUBES BHW 2018

Na een super geslaagd KUBUS weekend gestart in 2015 zijn na ook succesvolle weekenden in 2016 en 2017 het volgende beeldhouwweekend 2018 gepland op vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei 

Stichting KUBES

Stichting KUBES maakt het blinde en slechtziende kunstliefhebbers mogelijk om te genieten van kunst en cultuur. Wat voor de ziende kunstliefhebber heel vanzelfsprekend is, kan met aanpassingen ook realiteit worden voor mensen die niet of slecht zien. Daar liggen kansen voor de doelgroep, maar ook voor de culturele instellingen.

Vrijwilligersorganisatie KUBES organiseert maandelijks een excursie voor blinden en slechtzienden naar een museum, beeldentuin of andere kunstzinnige of culturele bezienswaardigheid.
Eenmaal per jaar is er een culturele meerdaagse excursie in Nederland of buitenland.
Deelnemers krijgen tijdens die excursies de gelegenheid om zoveel mogelijk (kunst)voorwerpen aan te raken. Vrijwilligers zorgen voor begeleiding en speciale gidsen maken de deelnemers vertrouwd met wat er te zien of te voelen is. . Er zijn excursies georganiseerd naar beeldentuinen, musea (zoals Museum Beelden aan Zee en Madame Tussauds), maar ook bijvoorbeeld naar de Draf- en Renbaan Duindigt en het Nationaal Automobielmuseum Louwman te Den Haag.
Daarnaast zijn er veel stadswandelingen gehouden in verschillende steden en werden bijzondere gebouwen zoals de Tweede Kamer, het Concertgebouw in Amsterdam en vele kerken bezocht.

Stichting KUBES organiseert jaarlijks diverse workshops, zoals het befaamde KUBES-Beeldhouwweekend. In 2014 vond de eerste workshop "Schilderen voor slechtzienden": plaats.
Eerder organiseerde KUBES toneel-, schrijf-, vertel- en dansworkshops.

Stichting KUBES biedt kunstenaars met een visuele beperking regelmatig de gelegenheid om hun werk te exposeren. Dit is een mogelijkheid om de buitenwereld te laten zien hoe belangrijk kunst is voor blinden en slechtzienden.
Er zijn exposities gehouden in onder andere Slot Zeist, de Pulchri Studio in Den Haag, De Synagoge in Kampen, het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel, Museum Dorestad te Wijk bij Duurstede en Museum Beelden aan Zee te Scheveningen.
Van jubileumexposities laat KUBES een expositiecatalogus maken.
In 2015 - exposeert KUBES werk van blinde en slechtziende kunstenaars in Stadskasteel Zaltbommel.

Ontstaan

Bij een expositiebezoek in Amsterdam werd Arend Knot - zelf slechtziend - getroffen door het beeld "Introvert I" van de hand van de beeldend kunstenaar Peter Willem Dekkers; dit leidde tot zijn eerste kunstaankoop. In een latere ontmoeting met de maker sloeg een vonk over en samen kwamen zij tot het eerste KUBES-initiatief; een cursus beeldhouwen voor blinden en slechtzienden in augustus 1988. Het succes hiervan leidde tot de oprichting van Stichting KUBES.

Van 1988 tot 2004 vond het KUBES Beeldhouwweekend plaats in Milsbeek in en rond het atelier van beeldend kunstenaar Peter Willem Dekkers. Daarna nam beeldend kunstenaar Ruud Schrijvershof uit Linden de fakkel van hem over. Na 10 jaar daar met veel plezier en onder bezielende leiding van Ruud gewerkt te hebben, gaf Ruud aan om per 2015 te willen stoppen.
In 2013 heeft Stichting KUBES beeldend kunstenaar Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve Assen benaderd om het Beeldhouwweekend van 2015 en - eventueel - voor de komende jaren mede te organiseren en de deelnemers tijdens het weekend te begeleiden en te adviseren.

Klaas Kuipers begeleidt al vele jaren een aantal visueel beperkte mensen in het werken in steen als vorm van dagbesteding.

De nieuwe data zijn vrijdag 25 tot zondag 27 mei 2018

Het betreft een driedaagse cursus met twee overnachtingen. We werken bij mooi weer onder partytenten van verschillend formaat en bij slecht weer in een overdekte ruimte en overnachten in het voormalig Gevangenishospitaal, dat omgebouwd is tot appartementencomplex.

Dit is een goed moment om kennis te maken met het bewerken van diverse harde en zachte steensoorten. Uit ervaring weten we dat dit weekend zeer in trek is.

 

Er is voor deelname aan dit weekend een afwijkende aanmeldingsprocedure

Er wordt door het aanmeldingssecretariaat van Stichting KUBES een lijst samengesteld van aanmeldingen. Donateurs van Stichting KUBES (*, die voor het eerst deelnemen, hebben in principe voorrang en worden op de definitieve lijst gezet. Vervolgens wordt er uit alle andere aanmeldingen geloot om tot een maximum totaal aantal deelnemers van 15 te komen. Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt bijtijds bericht of men wel of niet kan deelnemen.

Tijd en plaats van samenkomst

De deelnemers verzamelen zich op vrijdag 25 mei rond 11:00 uur op station Assen.
Vanaf Assen rijden we met lijnbus 14 naar de locatie.
De exacte tijd is afhankelijk van de dan geldende dienstregeling!
Ook kan men op vrijdag rechtstreeks, op eigen gelegenheid (met bijvoorbeeld Valys) naar het voormalig Gevangenishospitaal reizen en zondag weer terug.

Gedurende het beeldhouwweekend is voldoende begeleiding aanwezig.
Eigen begeleiding is - vanwege het beperkt aantal plaatsen - niet mogelijk.

Aanmelden

Aanmelden voor deze activiteit kan vanaf 23 februari 2018 bij de stichting Kubus Voor de wijze van aanmelden en betalen zie bovenstaande tekst en "Aanmelding en Betaling" Bij het aanmelden voor dit weekend dient u gelijktijdig aan te geven of u een blindengeleidehond meeneemt, u een eenpersoonskamer wenst, u een bepaald dieet gebruikt en - als u dat nu al weet - of u op eigen gelegenheid naar het voormalig Gevangenishospitaal reist.

(* Stichting KUBES is een stichting is en kent dus geen leden, maar donateurs.
De minimale donatie per jaar bedraagt - per januari 2015 - vijftien euro.
Voor dat bedrag (of mogelijk meer...?) steunt u deze Stichting in haar activiteiten, zoals die in de KUBES-folder vermeld staan, zie: http://kubes.nl/wie/folder.html
De donateur krijgt ruim van tevoren (ca. een half jaar) de KUBES-Nieuwsbrief - in de gewenste leesvorm - toegezonden, waarin dan de voor het komende half jaar geplande excursies en andere activiteiten staan vermeld.
De leesvormen zijn zwartdruk, grootletter, braille, daisy, e-mail o f via de Orion Webbox.

Deze vroegtijdige informatie, en dus de mogelijkheid tot snellere inschrijving bereikt de donateur in een veel eerder stadium dan de niet-donateur, die dit pas later verneemt via andere kanalen, zoals de gesproken media.

Wanneer u besluit donateur te willen worden, dan kunt u daarover op verschillende manier contact opnemen met Stichting KUBES:

Contactgegevens Stichting KUBES

Uw kunt contact opnemen met Stichting KUBES

-      Per post
-      Per e-mail
-      Per telefoon (alleen op werkdagen)

Contactgegevens:

Bestuurssecretariaat Stichting KUBES
Berkenlaan 2a
4254 AM  Sleeuwijk
Tel:       0183 303050
E-mail:  info@kubes.nl
Web:     http://kubes.nl/