Beeldhouwweekend voor mensen met een visuele beperking

Tot en met 2015

Stichting KUBES is een vrijwilligersorganisatie met als centraal doel de deelname van blinden en slechtzienden aan het kunstzinnige en culturele leven te stimuleren.
Bij een expositiebezoek in Amsterdam werd Arend Knot - zelf slechtziend - getroffen door het beeld "Introvert I" van de hand van de beeldend kunstenaar Peter Willem Dekkers; dit leidde tot zijn eerste kunstaankoop. In een latere ontmoeting met de maker sloeg een vonk over en samen kwamen zij tot het eerste KUBES initiatief; een cursus beeldhouwen voor blinden en slechtzienden in augustus 1988. Het succes hiervan leidde tot de oprichting van Stichting KUBES.
In 2013 hebben ze beeldend kunstenaar Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve Assen benaderd om het Beeldhouwweekend van 2015 en eventueel voor de komende jaren mede te organiseren en de deelnemers tijdens het weekend te begeleiden en te adviseren.
Klaas Kuipers begeleid al vele jaren een aantal visueel beperkte mensen in het werken in steen als vorm van dagbesteding in zijn atelier

Het beeldhouwweekend is in 2015 goed verlopen en naar ieders tevredenheid en plezier zijn er weer hele mooie kunstwerken gecreëerd door de deelnemers.

Beeldhouwweekend donderdag 23 tot en met zondag 26 mei 2019

In 2018 wordt er weer een beeldhouwweekend georganiseerd door de stichting Kubus in samenwerking met het Atelier de Steengroeve.
De locatie is het hotel Bitter en Zoet bij het gevangenismuseum in Veenhuizen.

Het weekend wordt gehouden van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei 2019

Klik op de foto om te vergrotenKlik op de foto om te vergroten

Korte historie van het Beeldhouwweekend

Van 1988  tot 2004 vond het KUBES Beeldhouwweekend plaats in Milsbeek in en rond het atelier van beeldend kunstenaar Peter Willem Dekkers. Daarna nam beeldend kunstenaar Ruud Schrijvershof uit Linden de fakkel van hem over.
Nu - na 10 jaar daar met veel plezier en onder bezielende leiding van Ruud gewerkt te hebben - heeft hij aangegeven ermee te willen stoppen.
Inmiddels heeft het laatste beeldhouwweekend in Linden plaatsgevonden.
Per 2015 verhuizen we naar het terrein van het Gevangenismuseum te Veenhuizen, dan onder leiding van beeldend kunstenaar Klaas Kuipers uit Assen.
Dit beeldhouwweekend vindt dus voor de eerste keer in Veenhuizen plaats.
Het betreft een driedaagse cursus met twee overnachtingen. We werken bij mooi weer onder partytenten van verschillend formaat en bij slecht weer in een overdekte ruimte en overnachten in het voormalig Gevangenishospitaal, dat omgebouwd is tot appartementencomplex.

Dit is een goed moment om kennis te maken met het bewerken van diverse harde en zachte steensoorten. Uit ervaring weten we dat dit weekend zeer in trek is. Daarom is er voor deelname aan dit weekend een afwijkende aanmeldingsprocedure.

Nieuwkomers hebben in principe voorrang en worden op de definitieve lijst gezet. Vervolgens wordt er uit alle andere aanmeldingen geloot om tot een maximum totaal aantal deelnemers van 15 te komen. Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt bijtijds bericht of men wel of niet kan deelnemen.

Klik op de foto om te vergrotenKlik op de foto om te vergroten

Tijd en plaats van samenkomst

De deelnemers verzamelen zich op vrijdag 26 mei rond 11:00 uur op station Assen.
Vanaf Assen rijden we met lijnbus 14 naar de locatie.
De exacte tijd is afhankelijk van de dan geldende dienstregeling!
Ook kan men op vrijdag rechtstreeks, op eigen gelegenheid (met bijvoorbeeld Valys) naar het voormalig Gevangenishospitaal reizen en zondag weer terug.

Gedurende het beeldhouwweekend is voldoende begeleiding aanwezig.
Eigen begeleiding is - vanwege het beperkt aantal plaatsen - niet mogelijk.

Klik op de foto om te vergrotenKlik op de foto om te vergroten

Aanmelden en deelnamekosten

Aanmelden voor deze activiteit kan via de website van stichting KUBUS.

De kosten bedragen voor deelnemers 185,00 euro.

De deelnamekosten bedragen, inclusief alle catering (behalve alcoholische drankjes tijdens het eten), materiaal (steen), gebruik gereedschap, overnachtingen (met bedlinnen en handdoeken) en een "zaterdagavondprogramma" 185,00 euro voor het gehele weekend.
De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt 70,00 euro per persoon voor beide overnachtingen.

Klik op de foto om te vergrotenKlik op de foto om te vergroten