€ 2,80 per kg

Albast

Dit beeld is gemaakt van regenboog albast

Albast is een marmerachtige kalksteen, dat als knollen in de grond voorkomt. De vindplaatsen zijn onder andere Italië, Spanje en Egypte. Albast is een transparante steensoort die bestaat uit niet helemaal uitgekristalliseerd gips. De steen kan melkachtig wit zijn met transparante aderen. Maar ook komt de steen voor als helder wit, grijs roze, roodachtig en bruin. In sommige gevallen vertoont albast blauwe vlekken die een stuk harder zijn dan de rest van de steen. De kleur van albast wordt bepaald door de vindplaats. De aarde en de daarin aanwezige oxiden geven de steen zijn specifieke kleur. Aan de buitenkant vertonen de albastknollen vaak onregelmatigheden. Klei resten en delen aarde bevinden zich hier voor een deel in de steen. Deze verontreiniging is karakteristiek voor albast en verleent de steen mede hierdoor zijn charme.

Eigenschappen: zachte transparant wit tot roodoranje steen. De aarde in Spanje is rood het albast dat daar vandaan komt kan honingkleurig tot dieproze zijn. De grijze aarde in Italië geeft de steen een grijsachtig wit. Geeft stug poeder en is compact qua samenstelling. Het bestaat uit niet helemaal uitgekristalliseerd gips.

Deze steen wordt gevonden in: Italië, Spanje en Egypte. Bewerking mogelijkheden: hakken met puntbeitel en bordijzer, raspen, schuren, polijsten en in de was zetten.

De hardheid van albast is zacht tot matig. De steen laat zich dan ook gemakkelijk bewerken door middel van raspen, hakken, schuren en polijsten. De bestanddelen van albast doen zich voor als kristallen. Bij het bewerken van de steen leveren deze een korrelig poeder op die stug aanvoelt. Wanneer de steen niet te dik is, schijnt het licht er diffuus doorheen. Dat komt door het transparante karakter van albast. Door zijn samenstelling is albast niet weerbestendig. Weersinvloeden veranderen een glanzend gepolijst oppervlak in een doffe en ruwe structuur.

Albast is verkrijgbaar in knollen, schijven en blokken. De schijven zijn als plakken gezaagd uit een knol. Ze tonen dan de dwarsdoorsnede van de knol, met als contour de ruw gevormde buitenkant. De blokken zijn uit het hart van de knol gezaagd en zijn het meest zuiver van samenstelling, omdat ze geen verontreiniging bevatten. Albast is een steen waar je vele kanten mee op kunt. De verschillende handelsvormen stellen je in staat om uiteenlopend werk te maken. Vooral wanneer de marmerachtige uitstraling en het spel met licht je aanspreken, is albast een steen die je ongekende mogelijkheden biedt.

Een albastknol is de steen in haar originele vorm zoals deze gewonnen wordt. Knollen zijn bolvormig met een onregelmatig oppervlak. De ' schil' of ' korst' kan een andere kleur hebben als de bewerkte steen.