Workshops

dit beeldje is in één dag gemaakt.dit beeldje is in één dag gemaakt.

Workshop beeldhouwen met speksteen

(Onderaan de pagina vind je alle workshops die door Atelier de Steengroeve gegeven worden)

Beeldhouwen kunt u natuurlijk niet in één dag leren en toch sta ik vaak versteld van wat voor resultaten een workshop voor betrokkenen oplevert aan het eind van de dag. De workshop beeldhouwen met speksteen begint vaak in een gezellige sfeer met een gespannen lach, maar gaat langzamerhand over in stil en geconcentreerd vormgeven van het product. Men raakt geïnteresseerd en de onverwachte creativiteit komt boven en uit zich in ontspannen bezig zijn en enthousiasme.


 

Beeldhouwen met speksteen

Er wordt gewerkt met speksteen, dit is een zachte steensoort die vrij gemakkelijk te bewerken is met raspen en schuurpapier en heel mooi glad te polijsten is waarbij vaak de mooiste kleuren en aders te voorschijn komen.

Land van herkomst van speksteen

Speksteen is een heel diverse steensoort welke in heel veel landen gevonden en gedolven wordt.
Zachte speksteen wordt met name gevonden in Brazilie en Mexico.
Een ander soort speksteen met een mooie groene kleur wordt in Iran gevonden.
De wat hardere, mooi zwart tot donkerrood en purperpaarze speksteen wordt gevonden in India.
Verder komen er nog soorten speksteen voor in o.a. Kenia - Kisy – China, India (mooi roze)

Speksteen, soapsteen of zeepsteen

Speksteen staat ook wel bekend onder de naam soapsteen of zeepsteen. Deze steen is erg populair door de zachtheid en diverse kleuren. De steen wordt overal ter wereld gevonden en ook in Nederland zijn stenen uit diverse landen verkrijgbaar. De stenen kunnen erg verschillen van elkaar, niet alleen in kleur maar ook zeker in hardheid. De kleur van de steen is te zien door met een natte spons over de steen te gaan. Let er op dat speksteen een natuurproduct is! Er kunnen harde kristallen zitten in de steen en steen uit elke groeve kan weer anders zijn. Over het algemeen kan de volgende richtlijn met betrekking tot hardheid genomen worden:
- Hoe donkerder van kleur, hoe harder
- Hoe zanderiger de steen van de buitenkant, hoe zachter

Benodigde materialen tijdens het beeldhouwen

In het atelier is al het benodigde materiaal om te beeldhouwen met speksteen aanwezig. Ook is alles aanwezig om de speksteen te polijsten. Tijdens de workshop krijgt u deskundige adviezen van beeldend kunstenaar Klaas Kuipers uit Assen. Aan het einde van de dag gaat u met uw zelfgemaakte beeld naar huis.
Het polijsten gebeurt met waterproof schuurpapier van heel grof – 120 – naar heel fijn – 1200 –
Na het ploijsten wordt het gemaakte beeldje van speksteen in de was gezet waarbij de meest mooie keurschakerigen en aders defenitief in het materiaal tevoorschijn komen.

Koffie en thee met lunch

Tijdens de workshop beeldhouwen kunt u de hele dag koffie en thee e.d. gebruiken en wordt er tussen de middag een lunch geserveerd en bestaat o.a. uit soep en diverse broodjes. 

Tijd en lokatie

De workshop wordt gehouden van 8.45 uur tot 16.00 uur in
Atelier "De Steengroeve"
Witterstraat 62d te Assen

De toegang naar het atelier bevindt zich tussen de huizen nummer 62 en 64, Inrit inlopen aan het eind op binnenplaatsje bevindt zich de ingang aan de rechterkant.
Indien u met de auto komt kunt u deze parkeren aan de Witterstraat of aan de Rode Heklaan.

Het atelierHet atelier
Cursist aan het woord
“Wat ga je doen als je stopt met werken?”
……. Iets creatiefs …... beeldhouwen in steen


Eerst een workshop volgen bij Klaas Kuipers. Bij binnenkomst viel mij op: het is ordelijk en gestructureerd. Wel zo prettig. De workshop was een aangename ervaring , die naar meer smaakte. Dus heb ik mij aangemeld voor een cursus “Beeldhouwen in Steen”.

Twee aandachtspunten vormen –volgens Klaas- de leidraad bij het beeldhouwen in speksteen:
1. steen-volgend werken
2. het proces is net zo belangrijk als, zo niet belangrijker dan, het uiteindelijk resultaat

Ga daar -als beginner- maar aan staan. Als je geen ervaring hebt met het gebruik van het specifieke gereedschap, waarmee gewerkt wordt, is het een kwestie van al doende leren:
welk gereedschap doet wat, alsmede: hoe en wanneer ga je dat gebruiken?

In het begin was het meer Klaas-volgend werken dan steen-volgend werken. Met succes hoor. Het resultaat was een mooi beeld; al was het 70% Klaas en 30% eigen werk. Dat komt neer op: veel magie van Klaas en beetje van mijzelf. Terwijl de bedoeling is: beetje magie van Klaas en veel van mijzelf.

Speksteen bewerken is een proces, dat je aangaat met de steen en jezelf. Van fouten leer je (af).
Klaas begeleidt je hierin; soms op de achtergrond, dan weer meer op de voorgrond tredend. Subtiele aanwijzingen, maar ook vrij direct in zijn antwoord op jouw vragen. En steeds met de nadruk dat het gaat om JOUW beeld. Het resultaat is -hoe dan ook- oké, als je er zelf tevreden over bent.

Door de juiste aanwijzingen en helpende handen van Klaas ben ik stapje voor stapje verder gekomen in het proces van het creëren van een beeld uit ruwe steen.
“ Blijf kijken naar de vorm van de steen, eerst de grote lijnen dan pas de details; niet blijven twijfelen maar gewoon dóen ”. Zo is het!


Ik wens Atelier de Steengroeve nog vele mooie jaren toe, waarin niet alleen de steen maar ook de mens centraal staat.

Ciska Lim, december 2015

meer ervaringen lezen

Workshop overzicht

 • € 75,00 1 dag

  Workshop "ontdekkingsreis in steen"

  Beeldhouwen kunt u natuurlijk niet in één dag leren en toch sta ik vaak versteld van wat voor resultaten een workshop voor betrokkenen oplevert aan het eind van de dag. De workshop begint vaak in een gezellige sfeer met een gespannen lach, maar gaat langzamerhand over in stil en geconcentreerd vormgeven van het product. Men raakt geïnteresseerd en de onverwachte creativiteit komt boven en uit zich in ontspannen bezig zijn en enthousiasme.

  Startdatum: zaterdag 13 oktober 2018
  Meer informatie
 • Steen bewerken als vorm van rouw of verdriet verwerken

  Er zijn vele momenten in ons leven waarbij emotie en verdriet ons machteloos doen voelen. Dit kan zijn door een overlijden, een scheiding, het einde van een vriendschap of het verlies van je werk.
  Creativiteit kan u helpen uw emoties en pijn vorm te geven.

  Startdatum: Nader te bepalen
  Meer informatie
 • Workshop Mindful Beeldhouwen in speksteen

  Tijdens deze workshop gaan wij met behulp van Mindfulness / aandachtoefeningen een bewuste verbinding tot stand brengen met onze kern, het brongebied en veld van onbegrensde creatieve mogelijkheden.

  Startdatum: nader te bepalen
  Meer informatie
 • € 75,00

  Eendaagse workshop Oloide te maken

  In samenwerking met Tisa Huisman, mede-beeldhouwer, organiseert Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve Assen deze eendaagse workshop Oloide maken.

  Startdatum: nader te bepalen
  Meer informatie
 • € 32,50 tijd in overleg

  (Bedrijfs)Workshop op aanvraag

  Vanaf een minimale aanmelding van 6 personen kunnen wij een workshop organiseren op een door u zelf gekozen datum. Vermelde prijs is de vanaf prijs per persoon.

  Startdatum: Datum in overleg
  Meer informatie